Beschuit met muisjes wordt bezegeld met een ringetje!

Wat is het toch een rare tijd, deze corona-tijd. We zitten er met zijn allen middenin. Hopelijk gaat het goed met iedereen en hopen we samen op een goed verloop naar de toekomst.

Wat de ooievaars betreft, daar hebben wij al van laten weten dat ze een mooi plekje gevonden hadden aan de rand van Milsbeek. En om eerlijk te zijn hebben we al deze maanden in "gevangenschap", volop kunnen genieten van het verloop hoe de baby-ooievaars uiteindelijk geboren zijn. Het ooievaarspaar is bezegeld met 3 jonge, inmiddels al flink gegroeide, ooievaars. 

Wat zijn de ouders druk bezig de hele dag, omstebeurt eten zoeken voor hun kroost. Die kleine groeien als kool. Als beide ouders op het nest zijn voor de wissel van de wacht dan zit het nest goed vol. Het is een prachtig gezicht tijdens de voedertijd. De snaveltjes beginnen te klepperen op het moment als ze het eten in de verte aan zien komen. Met een mooie landing op de rand van het nest, verwelkomen de ouders elkaar en lossen ze elkaar af. Waarop de jonge hun eten gevoerd krijgen. Een hele klus 3 jonge voeren, waarvan de eetlust steeds groter wordt. Met droog weer is het afzien, waar is er dan voedsel te vinden. In ieder geval een stuk lastiger en dan is het afwachten voor de kleine wanneer er weer een maaltijd komt. 

Ondertussen ligt de roofvogel ook nog geregld op de loer. Dan gaat de grote ooievaar flink tekeer met het klapperen van zijn snavel en slaan met zn vleugels.
Gelukkig zijn de ooievaars de roofvogels nog steeds de baas en waken ze goed over hun jonge.
Bijzonder, ja dat is het zeker en helemaal dat we dit van dichtbij hebben mogen meemaken. Over een paar weekjes zullen ze gaan leren vliegen, dat is zal ook weer een bijzonder moment zijn. Wij kijken er naar uit. Met de gedachten dat dat de laatse fase zal zijn die wij mogen beleven van dit mooie ooievaars-gezin.

De eerste ooievaars-jonge in Milsbeek. Vrijdag 29 mei worden de kleine ooievaars geringd om zo het verloop van de nieuwe jonge vogels te kunnen volgen. Vrijdagavond rond 18:30 zal de expert de jonge ooievaars voorzien van een eigen ringetje.

 

Naar het overzicht