Geschiedenis

Mallejan - De eerste uitbater koos die naam. Sinds 1966, nu vijf uitbaters verder, staat er nog steeds ‘Mallejan’ op de gevel. Maar ‘De Malle’, zoals door vaste gasten soms vriendelijk wordt gezegd, heeft zich ontwikkeld; aangepast aan de tijd en aan de vraag. De officiële naam is nu Grand Café-Restaurant De Mallejan.

De Mallejan is een begrip. Niet weg te denken uit Plasmolen. Gasten komen ‘uit de buurt,’ de wijde regio en van nog véél verder. In menig buitenland bewaren vakantiegangers goede herinneringen. Over land én over water is Plasmolen goed te bereiken. “Het is er altijd gezellig en gastvrij!”

“Malle Jan.”
“Nee, mallejan!”

Een mallejan is de naam van een houten voertuig met grote wielen. Die kar werd vroeger gebruikt in de bosbouw. Ook in Plasmolen op de Sint Jansberg. Sterke paarden trokken de volgeladen mallejan met boomstammen over de eeuwenoude berg naar beneden. Stoere mannen begeleiden hen. Tijdens de laatste verbouwing kwam een houtgravure met zo’n tafereel boven water. Die heeft een ereplaats gekregen!

‘De Mallejan’ begon als café. Daarna werd het muziekcafé en groeide uit tot bekend blues café. Doe Maar, de meest succesvolle band ooit in Nederland, trad regelmatig op. Iedereen zong mee, danste! Pret en plezier, zomers ook buiten op het terras. Opa’s en oma’s vertellen dat aan hun kleinkinderen, die hier nu ook weer komen om lekker te eten of om gezellig te borrelen.

Van lieverlee veranderde de behoeften en de culinaire wensen van de gasten. Café werd Grand Café. Grand Café werd Grand Café-Restaurant. En er werd verbouwd, aangebouwd en vernieuwd. De huidige eigenaren pakten het groot aan en het resultaat mag er zijn!

Grand Café-Restaurant De Mallejan: Sinds 1966 altijd in beweging met altijd als doel de gast een fijne tijd te geven.